Yunanistan vizesi pek çok kişi için yaz tatili başlamadan önce halledilmesi gereken bir ihtiyaç halini almış durumda. Peki Yunanistan tatili neden bu kadar insan tarafından tercih ediliyor. Aslına bakarsak bu bir sürpriz değil. Tarihi ve kültürel bağlarımız, komşu ülke olmamız, nefes kesen turistik noktaları, masmavi denizi ve inanılmaz mutfak zenginliği ile nereden bakarsak bakalım Yunanistan’da yer yaştan her insanın ilgisini çekebilecek bir alternatif sunuyor. Bu sebeplerden dolayı da her geçen yıl tatil için Yunanistan’ı tercih eden Türk vatandaşlarının sayısı artıyor.
Yukarıda belirttiğimiz sebeplerden biri ile eğitim, ticari ve benzeri amaçlarla da Yunanistan’a seyahat edebilirsiniz. Ancak bu seyahatler öncesinde Yunanistan Schengen vizesi almış olmak gerekiyor. Hemen işlemlerden bahsetmeden önce Yunanistan Schengen vizesinin ne olduğundan ve bu vizeyle neler yapılabileceğine bir bakalım.
Yunanistan Schengen Vizesi
Yunanistan, pek çok Avrupa ülkesinin dahil olduğu Schengen birliğine üye ülkelerden biridir, dolayısıyla Yunanistan Konsolosluklarından alınan bir vize istisnalar dışında Yunanistan Schengen vizesi olacaktır. Bu vize sayesinde 26 Schengen üyesi ülkelerde ek bir izin gerektirmeden vizenin izin verdiği kalış günü kadar bulunabilirsiniz.
Yunanistan Schengen vizesi sayesinde seyahat edebileceğiniz ülkeleri sıraladık:
- Almanya
- Avusturya
- Belçika
- Çek Cumhuriyeti
- Danimarka
- Estonya
- Finlandiya
- Hollanda
- Fransa
- İspanya
- İsveç
- İsviçre
- İtalya
- İzlanda
- Letonya
- Lihtenştayn
- Litvanya
- Lükseburg
- Macaristan
- Malta
- Norveç
- Polonya
- Portekiz
- Slovenya
- Slovakya
- Yunanistan
Çok avantajlı değil mi? Schengen vizesi ile bu ülkelerin tamamına gitmekte özgürsünüz. Ama dikkat edilmesi gereken bir nokta daha var. O da giriş sayısı.
Yunanistan Vizesi Giriş Sayısı
Schengen vizelerinin üzerinde giriş sayısı kısmı bulunmaktadır. Vizeler tek girişli, iki girişli veya çoklu girişli olarak verilebilir. Bu kriter sizin vize talebinizde ihtiyacınızı belirtmenize bağlıdır ancak son durumda Yunanistan Konsolosluğu vize bölümü çalışanlarının insiyatifine bağlıdır. Bu giriş sayıları sizin Schengen alanına kaç kez giriş ve çıkış yapabileceğinizi belirtmektedir. Bir kısa bir hikaye ile anlatalım:
Çiçeği burnunda evliler Filiz ve Sercan balayı tatili için Yunanistan vize başvurusu yaptılar ve vizelerini aldılar. Kontrol ettiklerinde Filiz’e çok girişli, Sercan’a ise tek girişli vize verilmiş olduğunu gördüler. Her ikisi için de vize 6 aylık ve 30 gün dolaşım hakkı verilmiş. Olsundu, balayı tatili için Yunanistan’a gitmekte herhangi bir sorunları yoktu sonuçta. Yunanistan’a özel araçlarıyla gittiler ve otele yerleştiler. Yunanistan’da 5 gün kalacaklardı. 4. günün akşamı Filiz, arkadaşı Yasemin ve onun erkek arkadaşının Arnavutluk’ta olduğunu görür. Filiz Yasemin ile konuşur ve konuşmanın sonucunda Filiz Arnavutluk’ta Yaseminler ile buluşma konusunda oldukça isteklidir. Durumu Sercan’a söyler ama Sercan gidemeyeceklerini eğer giderlerse geri dönemeyeceklerini çünkü Sercan’ın tek girişli vizesi vardı ve Yunanistan’dan Arnavutluk’a çıktığında alandan çıkmış olacağını ve araçla geri dönemeyeceklerini söyler. Filiz her ne kadar durumu anlasa da tatilin son günü Sercan için Filiz’in pasif agresif davranışlarını tolere etmekle geçer.

5. günün şafağında Serkan (Temsili)
Kısacası eğer tek girişli bir vize ile Yunanistan’a seyahat ettiğinizde Schengen alanından çıkarsanız geri giremezsiniz. Olabildiğince eğlenceli bir şekilde anlatmaya çalıştık, umarım açıklayıcı olmuştur. Bu kısımı da tamamladığımıza göre vize işlemlerine geçelim.
Yunanistan Vizesi Nasıl Alınır?
Yunanistan vizesi için her başvuru öncesi dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır; vize tipinin doğru belirlenmesi. Vize tipleri turistik, ticari, eğitim, aile/arkadaş ziyareti, kültürel, sportif, transit ve benzeri çeşitlere ayrılmaktadır. Seyahat amacınızın bunlardan hangisine uyduğunu önceden belirlemiş olmalısınız. Vize türünü belirledikten sonra ilk olarak ihtiyacınız olacak belirtilen özelliklere uygun bir pasaporttur.
Yunanistan vizesi için pasaportunuz ile alakalı bu hususları göz önünde bulundurmalısınız;
- Lacivert pasaportlar kabul edilmemektedir.
- Bordo pasaportlar için en az 10 yıl içerisinde alınmış olmalı, minimum 3 ay kadar daha pasaport süresi geçerli olmalıdır.
- En az 2 adet boş vize sayfası bulunmalıdır.
Not: Eğer hususi pasaport (yeşil pasaport) sahibiyseniz herhangi bir işlem yapmadan Yunanistan veya diğer Schengen ülkelerine sorunsuzca seyahat edebilirsiniz.
Pasaportunuz eğer belirtilen şartları yerine getirmiyorsa yeni bir pasaport için nüfus müdürlüklerine başvuru yapmanız gerekecektir. Eğer sorun yoksa Yunanistan vize başvurusu yapmak için diğer adımlara geçebilirsiniz:
Yunanistan Vizesi Form Doldurma
Yunanistan vizesi başvuru formu temel olarak kişisel bilgilerinizin, çalışma hayatınızın ve seyahat planınızın girilmesi gerek bir formdur. Form İngilizce olarak ikamet ilinin bağlı olduğu merkeze göre elektronik ortamda veya kağıt üzerinde doldurulur. Form aşaması eğer tecrübeniz yoksa karmaşık bir aşama olarak algılanabilir. Sizler için hazırladığımız Yunanistan Vize Başvuru Formu Nasıl Doldurulur? sayfamızdan bu aşamada ihtiyacınız olabilecek detayları inceleyebilirsiniz.
Evrakların Hazırlanması
Her ne amaçla başvuru yaparsanız yapın evrak hazırlamak durumundasınız. Her başvuru tipi için gerekli olan temel evraklar vardır. Bunlar fotoğraf, pasaport, kimlik fotokopisi, vize formu, banka dökümü, çalışma durumu belirten belgeler ve vize dilekçesidir. Çalışma durumu belirten belgeler dememizin sebebi farklı çalışma durumlarını için farklı evrakların hazırlanması gerektiğidir. Örneğin bir emekli, bir öğrenci ve bir özel sektör çalışanı birbirinden farklı evraklar hazırlayacaklardır. Çalışma durumunuza göre gerekli evrakların listesine gerekli evraklar sayfamızdan erişebilirsiniz.
Randevu Günü
Vize ücretini ödemek, kendinize ait evrak grubunu teslim etmek ve biyometrik bilgilerinizi bırakmak için daha önceden alınan randevu tarihinde vize merkezinde bulunmak gerekir. Eğer 2014 sonrasında bir Schengen vizesi aldıysanız parmak izinizi tekrar vermenize gerek kalmaz. Bu şekilde bir acente ile çalışarak vize merkezine gitmeden de vizenizi alabilirsiniz. Vize ücretleri ile ilgili detayları Yunanistan Vize Ücreti isimli sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Bahsettiğimiz kısımları eksiksizce yaptıysanız artık durumun sizin ile bir alakalı kısım bitmiştir. İstisnai durumlarda Yunanistan Konsolosluğu sizden ek evraklar isteyebilir. Bu evrakları yine vize merkezi aracılığı ile belirtilen tarihe kadar kendilerine iletebilirsiniz.
Tüm bu işlemleri kendi başınıza yaparak vize onayı almanız mümkün. Ancak bazen bu işlemler için harcayacak zamanınız olmayabilir veya evrak karmaşası ile uğraşmak istemeyebilirsiniz. Bir acente ile başvurarak tüm bu iş yükünden kurtulmakla beraber zaman da kazanmış olur, başvurunuzda hata bulunması olasılığını en aza indirirsiniz. Siz okuyucularımız için referans olarak verebileceğimiz VizeyeBasvur.com sitesini ziyaret ederek Yunanistan vizesi hakkında sunduklarını inceleyebilir kendileriye görüşebilirsiniz.
Bu sayfada yer alan tüm bilgiler Yunanistan vizesi kategorisindeki yazılarda detaylıca ele alınmıştır. Daha fazlası için bu sayfaları inceleyebilirsiniz.
Yorum yap